martes, 28 de septiembre de 2010

Lideratge en la societat de la informació i el coneixement

El lideratge ha esdevingut recentment una habilitat indispensable pels directius de les empreses riques en coneixement. Actualment les empreses ja no basen els seus valors competitius solsament amb la tecnologia sino amb els coneixements.

Sota aquesta premisa i centrant-nos en PIMES familiars, crec que hi ha una tendència a preservar estructures organitzatives molt robustes i poc eficients. On els directius acostumen a ser autocràtics i el coneixement s'estanca en algunes persones clau que les fa ser bastant imprescindibles (tot i que ningú ho és al 100%). La manca de lideratge implica no deixar donar el millor als treballadors, fent-los disfrutar menys de la feina, sentir-se menys valorats i no participar ni compartir el coneixement.
Llavors, és clar que per tal de millorar la productivitat i extreure el màxim del capital més important d'una empresa (el capital humà), es necessiten estructures més àgils i horitzontals on el coneixement es comparteixi al màxim, es valorin i s'aprofitin les iniciatives dels treballadors, on els directius tinguin habilitats de lideratge i sàpiguen gestionar tot el coneixement dels seus empleats.
"El lideratge és l'habilitat de fer que els subordinats desenvolupin les seves capacitats motivant-los per aconseguir objectius." JOHN A. REINECKE

Malgrat tot, una PIME sempre podrà canviar més ràpidament que una gran empresa o multinacional sempre i quan es vulgui desde la direcció. Personalment vaig estar treballant a una empresa multinacional on el model de direcció era bastant corrent. Els directius eran:
  • El gerent de planta
  • Director comercial, Responsable del departament tècnic comercial, Responsable de qualitat, Responsable de producció, Responsable d'expedicions, Responsable de Finances, Responsable de compres i Responsable Informàtic.
A continuació alguns liks interessants que s'han comentat a classe on s'hi pot trobar definicions de lideratge, frases de lideratge i discursos motivadors que han aparegut a algunes películes:

El valor de les persones : http://www.youtube.com/watch?v=ZASKpb3jeE4
El senyor dels anells: http://www.youtube.com/watch?v=cDN6K_UnDJg
Gladiator: http://www.youtube.com/watch?v=To_LNC8eeaY&feature=related
Definició de líder: http://www.youtube.com/watch?v=IzMMDgVKYHQ&feature=related


    No hay comentarios:

    Publicar un comentario