domingo, 24 de octubre de 2010

Tècnica per al treball en equip

En aquesta entrada al bloc es parlarà sobre el treball en equip. Un equip de treball és un     grup de persones articulat i organitzat que substitueix el treball individual pel col·lectiu, a través de sinergies, col·laboració i cooperació. Els resultats són qualitativa i quantitativament superiors a la suma d’esforços individuals. Aquesta definició es troba al llibre "Pasión por innovar" de Franc Pontí, i de fet és la que ens ha convençut més als membres de l'equip d'entre totes les que s'han buscat.

Seguint aquesta linia, podem explicar un cas propi que es va dur a terme basant-se amb aquestes premises. En l'entorn d'una PIME el dia a dia no permetia executar idees per manca de coordinació i implicació. Per tal de fer fluïr aquestes idees es va crear un Equip per aportar Valor Afegir a l'Empresa (EVAE). Aquest equip seria flexible en les persones que l'integren depenent el cas concret que es volgués tractar. Cada cas que s'hagués de tractar hauria de donar valor afegit a l'empresa tenint en compte la missió empresarial de la mateixa.

El metode que es va seguir implicava a totes les persones de l'empresa començant per direcció. Els coordinadors, extreien les idees de varis departaments i les exponia a Direcció. Direcció donava prioritats en les tasques que s'haurien d'executar i els coordinadors eren responsables de fer el seguiment i implicar en cada tasca la gent que podria aportar més coneixement creant la màxima sinergia en les reunions per cada tasca. Aquestes reunions no podien ser mai de més d'una hora degut al farragós dia a dia de la PIME i si no s'havien assolit els objectius de l'acte del dia de la reunió previament redactat, s'havia de fixar una futura reunió per acabar daclarir-los. Tot sempre tenint en compte que l'objectiu final de l'equip era aportar valor afegit a l'empresa.

En les dues transprències següents (clicar a sobre per veure-les correctament) es mostra el funcionament de l'equip creatiu en el cas que es tracta en aquesta entrada. Per a l'el·laboració de les mateixes es van utilitzar entre d'altres, idees dels llibres "Es muy fácil" de Josep Maria Lagarriga y "Comportamiento Organizacional" de Martha Alles.



Com s'ha esmentat anteriorment, Direcció tenia la responsabilitat de prioritzar les idees que surgien del EVAE. Els coordinadors s'encarregaven d'extreure les idees més importants i interrelacionar sinergies entre departaments i treballadors. Les tasques finals per desenvolupar una idea requeien a les persones més adients per desenvolupar-les ja sigués dintre de l'empresa o fora.


D'aquesta manera es va conseguir prendre una posició de lideratge compartit, evitant com havia passat en anteriors casos, que alguns departaments pretenguessin imposar les seves necessitats per sobre la dels altres. Es va aconseguir establir una comunicació fluïda i multidireccional entre tots els integrants de l'empresa incloent Direcció. El fet d'evitar estils dominants feia que totes les idees es tinguessin en igual importància i les decisions, per tant, eren el resultat de les aportacions i valoracions preses de forma contrastada i acurada.
Addicionalment, per treballar més eficientment s'utilitzaven les eines internes de gestió del coneixement com la intranet i els correus electrònics.

Per concloure aquesta entrada, la principal idea que podem extreure es que el treball en equip, quan funciona, proporciona resultats superiors als individuals i també a la suma d'individualitats separades. Que un equip funcioni i proporcioni els resultats esperats, no és un fet senzill ni es fa d'un dia per l'altre, però tant la teoria com sobretot la pràctica, ens ha permès veure que amb la implicació de la Direcció, amb l'establiment de procediments i la voluntat de participció dels treballadors de l'empresa, s'aconsegueix aportar valor afegit en linia de la missió de l'empresa. No es pot afirmar, però sembla complicat que alguns dels resultats ja aconseguits a dia d'avui, s'haguessin assolit sense la creació de l'EVAE.

Entrada realitzada per Pere Figueras i Edgar Guardia.